Min första NÖHRA

Min kära flickvän gav mig idén att skriva ett exempel på en NÖHRA så att alla som läst inläggen skulle få lite att ta i. Det tyckte jag var en sjukt bra idé. Verkligen! Märkligt att jag inte tänkte på det när jag skrev inläggen. Hur som helst så tänkte jag skriva om våran hylla i kontoret.
 
Vi hade länge tänkt att vi skulle vilja ha mer utrymme på skrivbordet och få upp skrämarna till en mer ergonomisk höjd. Vi ville göra detta genom att sätta en hylla ca 20-40 cm över våran bänkskiva på två meter. På så sätt uppnår vi önskat läge. Jag som precis höll på att läsa NÖHRA och hade tankarna där kom på att jag skulle sätta upp problemet enligt modellen och se om det blev ett bra resultat. Och det blev riktigt lyckat! Kolla in här!
 
 
 

 
 
Nuläge
 
Precis som i boken börjar vi med -N. Snabbt definierat: Nuläget, för er som inte har läst inläggen innan. Jag har definierat nuläget i min anteckningsbok som följer: 
 
"Förvaringsbrist och platsbrist i kontor på skrivbord."
 
Och det var precis det de var. Massa saker så inget av det man ville ha där fick plats. Var ständigt tvungen att rensa bordet innan man satte sig vid datorn. Litet men irriterande problem. 
 
 
 

 
 
Önskat läge
 
Ganska självklart. Man vill lösa problemet. Men hur skulle det önskade läget se ut? Så här definierade jag det: 
 
"Förvaring för pärmar och dokument. Elevera skärmarna så att plats återfinns på skrivbordet."
 

Precis så förklarade jag det önskade läget. Kanske lite "oklart" men man förstår. Det ska skapas en plats för pärmar och dokument som nu var lite "out of place". Hyllan löste även problemet med att skärmarna var för långt ner. Perfekt. 
 
 

 
 
Hinder
 
Så det som fick oss att fastna. Våra hinder. För hade vi inte haft något som hindrade oss hade vi alldrig ens behövt göra en NÖHRA då hyllan redan hade varit uppe på vägen. Det är hindren som får oss att stanna upp. Det kanske inte handlar om ett läskigt hinder eller något som vi verkligen har ångest för utan det kan vara som i det här läget. Mest på grund av lathet och att vi inte ens definierat våra hinder innan dess. Jag skrev våra hinder så här: 
 
"Räcker mollyplugg? Vet inte var reglarna sitter. Har ingen hylla att sätta upp. Har inga konsoller.
Alltså: #1 Okunskap och #2 Materialbrist"
 

Jag visste helt enkelt inte hur jag skulle sätta upp den. Om jag behövde hitta reglarna i väggen hur gjorde jag det? Ingen aning. Jag vet att man kan med hjälp av att knacka på väggen lista ut var reglar sitter. Det testade jag men kunde inte med säkerhet urskilja de olika ljuden. Sen att vi inte ens hade en hylla vi kunde sätta upp var ett rätt stort hinder i sig. Men nu till nästa steg!
 
 

 
Resurser
 
Så vad "what did we have going"? Vad hade jag eller min flickvän redan som underlättade vårat lilla "projekt". Jo. Precis så här skrev jag i min notebook: 
 
"Jag har pengarna till materialet. Jag kan ta reda på vad jag behöver veta genom att fråga pappa alt. googla. Jag har tiden."
 

Så vi hade redan två extremt viktiga faktorer. Pengar och tid. Precis vad det här lilla projektet behövde. Sen att kunskapen kunde finnas hos min pappa eller på google det kunde väll vem som helst räkna ut. Det handlar inte direkt om "rocket science" här inte. Sätta upp en hylla på två meter med tre konsoller som håller uppe den. Så svårt var det. 
 
 

 
 
Agera
 
Nu kommer vi till delen som gör att nått händer. Agerandet. Vad jag nu gör med den här informationen som jag har tagit reda på. Jag vet var jag är. Jag vet var jag vill. Jag vet vad som hindrar mig. Jag vet vad jag redan har för att hjälpa mig klara av mina hinder. Nu är det bara att agera. Personligen älskar jag recept listor. Precis som det låter är det en "to-do" lista med en nästan löjlig detalj nivå. Tanken är att den är så specifik så att den kan efterliknas ett recept, därav namnet. Helt perfekt för mig som kan vara väldigt svårstartad ibland. Så här såg det ut:
 
 
Upphängning
  • Fråga pappa om råd
  • Söka upp på internet
  • Ta reda på djup, längd och vikt på hyllan
  • Bestämma antingen regel eller mollyplugg beroende av svar från pappa och google
Hyllan
  • Ta reda på djup, längd och vikt på hyllan
  • Hitta material eller en färdig hyllla
  • Ikea eller byggmax?
  • Inhandla material
 
Svårare än så där va det inte. Väldigt basic grejer men ändå så tydligt. En upprepning då det var relevant i både upphängning och hyllans process. 
 
 

 
 
Följa upp
 
Bästa sättet att få saker och ting gjort är att sätta deadlines då allt ska vara färdigt! Mitt svar på frågan; när ska det vara klart, var 1 vecka. Det skrev jag den 8 Augusti. Projektet var klart den 11 Augusti. Allt gjordes på en dag. Resultatet blev super bra. 
 
För mig var det viktigt att få reda på vad som hindrade mig att göra nått. Att definiera resurserna gjorde så att jag kunde direkt gå vidare med att fråga farsan. Allt blev så mycket mer koncentrerat och fokuserat. Inget kändes jobbigt. Allt bara flöt på. Nu säger jag självklart inte att allt går bra när man gör en NÖHRA. Men jag bjuder in dig som läsare att använda modellen i ett lite mer vardagligt läge. Jag visade här på att mindre projekt passar NÖHRA som handen i hansken. Tänk på vad du läst nästa gång du kommer i en situation där du sitter fast. Du behöver inte nödvändigtvis sitta med någon och diskutera utan kan som jag sitta själv och bara skriva upp faktan. Det hjälper jag lovar!
 
 
Och nu till dagens interaktion: Jag vill att ni alla lämnar en trevlig och snäll kommentar om NÖHRA inläggen. Ge gärna er egen Åsikt samtidigt så blir jag super duper glad! Som sagt. Jag drivs av feedback, bra som konstruktiv. ;)
 
OBS kommentarer har bytt namn till Åsikter! Tänk på det. Tryck på Åsikt/Åsikter här nedan för att kommentera. Om ni är inne på inlägget så är det bara att fylla i formuläret. Endast namn och själva texten behövs. Ingen email eller egen blogg är nödvändig. 
 
 
Tack för den här gången. <3
 
 
 
3 åsikter

NÖHRA - Agera och Följa upp!

Nu kör vi igång med de sista delarna till NÖHRA modellen. Agera och Följa upp! Jag tänkte förklara vad de betyder, även om det kan ibland låta självklart, och sedan hur man kan ställa frågor som kan leda till sitt önskade läge. Som jag skrev i början av förra inlägget så rekommenderar jag att du redan läst dessa två inlägg innan du läser detta. NÖHRA modellen är skriven av Kjell Enhager och Magnus Kull. För att få reda på allt deras modell har att erbjuda så rekommenderar jag dig att köpa boken och läsa den själv. Jag tar nämligen inte upp allt utan är mer samanfattande i mina egna ord så att du kan få ett hum om hur den fungerar.
 
Men nu kör vi igång!
 
 

 
 
 
Agera
 
Agerande är det som ger resultaten. Du tar tag i de hindren du identifierat tidigare, utför din plan för att komma till ditt önskade läge. Det finns många sätt vi kan påverka utfallet av agerandet. I boken beskriver det att humöret är en stor faktor i vårat agerande och hur vida vi orkar att göra någonting alls. Många tror nog att vi inte kan påverka vårat humör utan att det mest blir så beroende på yttre omständigheter och det är fel. I vissa fall kan det stämma. Händer det något väldigt tråkigt så kommer det absolut att få dig att tänka på det och antagligen bli ledsen eller nedstämd. Men jag hävdar att vi kan påverka detta. Kjell och Magnus skriver om att bra humör är något vi kan skapa oss. Med hjälp av att gå och lägga sig i tid, äta rätt och träna har vi skapat oss en grund. Vi alla vet att det är vårat tillstånd och vår energinivå ger oss kraften att agera och dessa tre fundamentala beteenden är väldigt viktiga för att skapa ett bra utgångsläge.
 
 
 

 
 
När det gäller humör tror jag att vi kan nästan välja hur vi ska reagera genom att tänka på olika sätt. Jag till exempel brukar försöka att alltid ha en positiv attityd till problem och förbättringsområden. Jag säger sällan om utan jag säger när. Sen är min brist att planera. Jag behöver jobba på agerandet också. Vägen till det önskade läget känns liksom väldigt långt bort och jag tappar lätt fokus på det som är viktigt. Jag går hellre och gör det som är kul för stunden istället för att se vad de andra lite tråkigare uppgifterna kan ge i slutändan. 
 
Och hur var det nu igen. Hur äter man en elefant? Juste; en tugga i taget. Det viktiga i långsiktiga mål är att hålla fokus på det längre fram men att också förstå varför man ska lägga tiden på det tråkiga i början/mitten/slutet. Därför rekommenderar dem att man ska dela upp det önskade läget i kortare etapper. I NÖRHA finns det en skala som används vid sånna här tillfällen. Det är en skala på 0-10 där noll är lika med att befinna sig så långt bort från det önskade läget som möjligt och tio är att ha nått det. 
 
Placera först ditt nuläge på skalan. Säg att du hamnar på nr. 2. Fråga dig själv vad skulle behöva vara annorlunda för att du ska säga att nuläget är 3? Vad krävs för att ta det steget? På det här sättet så skapar vi meningsfulla delmål som vi kan följa samtidigt som vi håller ett öga på det önskade läget. 0-10 modellen tar upp den ständiga frågan; Vad behöver jag göra? Detta kräver dock en del tanke så ge det tid att tänkas på. Hade du vetat vad ditt nästa steg var hade du sannorlikt redan gjort det som krävs. När du sedan vet vad som krävs eller vad du måste göra för att nå nivå 3 kan du ställa dina varför frågor och ta reda på exakt hur du ska göra. Med dina varför kan du bryta ner det till exakt vad som behöver göras för att du tar reda på meningen bakom varje steg.
 
 
 

 
 
 
Följa upp
 
Det som följs upp är det som blir klart. Vi behöver vara striktare med oss själva att verkligen följa upp vad som händer på vår resa och att det händer. Jag är expert på att missa detta steg. Jag kan säga hur många gånger som helst att jag ska följa upp varje vecka eller dag med någonting, men ändå så sitter jag där efter ett par veckor och har inte följt upp nått sedan min första dag. För min del har jag nu fått reda på att det är beroende av vilken personlighetstyp jag är och en av bristerna som vi ENFP's har är att vi tappar fokus lätt och har svårt att fullfölja våra projekt. Stora anledningen är för att det finns så mycket annat man vill hinna med. Jag tror dock att just följa upp hur saker går och att hela tiden vara medveten om hur man ligger till är super viktigt för att man verkligen ska känna motivation att gå vidare. Det jag tog upp under agera ligger också hand i hand med detta. Att dela upp målen till del mål och prioritera efter planen. 
 
För att följa upp kan vi ställa oss frågan; vad går bra? eller; vad är bra? Det är viktigt att ställa öppna frågor även till sig själv. När vi vet vad som går bra kan vi fråga oss; vad kan bli bättre? Jag tror att det viktigaste vi kan göra för att lära oss av våra misstag är att se dem för de dem faktiskt är, förbättringsområden.
 
 

 
John Dewey, som ofta kallas grundskolans fader, myntade begreppet; "Learn by doing." Men ett av hans mest berömda citat är;
 
"We do not learn from experience, we learn from reflection on experience."
 
 

 
Det är precis det här som NÖHRA modellen hjälper oss med. Experience (Agera), Reflect (Följa upp). Jag bjuder in dig till att verkligen reflektera över dina erfarenheter under din arbetsdag och se till att ta reda på vad du kan göra bättre till nästa gång men framför allt vad som redan var bra. Ge dig en klapp på axeln, gå och lägg dig i tid och sätt igång en grym dag med mål som tar dig närmare ditt önskade läge! 
 
 
Tack för att du har läst mina inlägg runt NÖHRA modellen. Jag tar inte upp allt som går att läsa om modellen. Allt finns mer i detalj i boken NÖHRA - Coachande Ledarskap i Världsklass! Hoppas du tar tillfället och köper boken för att den är helt klart värd att läsa. Boken är väldigt lätt läst och bara 101 sidor lång. Grymt bra att gå tillbaka till för referens om man vill utvecklas i sig själv och använda modellen i både privatliv som affärslivet. 
 
 
Min fråga är idag som lyder: Vad tyckte du var bäst med mina NÖHRA inlägg?
 
Jag hoppas ni kan svara på frågan här nere. Ta det inte för givet då jag verkligen får mer än en energiboost av att se någon som interagerar på bloggen. Jag ser varje like, kommentar, delning som kärlek och det går rakt in i hjärtat och sedan får mig att vilja skriva igen. Annars känns mitt "jobb" här på bloggen meningslöst. 
 
 
Tack för att du ville läsa! <3
1 åsikt

Uppdatering

Tänkte lägga in en uppdatering här på bloggen för att beskriva läget.

Jag har under senaste veckan varit mycket tankspridd och inte gett mig tid till att skriva det sista inlägget i NÖHRA serien. Jag har satt som mål att jag ska under dagen och morgondagen läsa klart det sista i boken för att sedan skriva det sista inlägget om Agera, Följa upp när och en recension av boken i det stora hela. Inlägget ska publiceras imorgon.

Efter detta ska jag skriva ett nytt inlägg tills på Söndag och sedan är det tisdag som gäller osv.


Så vi ses på torsdag! :)
0 åsikter