Min första NÖHRA

Min kära flickvän gav mig idén att skriva ett exempel på en NÖHRA så att alla som läst inläggen skulle få lite att ta i. Det tyckte jag var en sjukt bra idé. Verkligen! Märkligt att jag inte tänkte på det när jag skrev inläggen. Hur som helst så tänkte jag skriva om våran hylla i kontoret.
 
Vi hade länge tänkt att vi skulle vilja ha mer utrymme på skrivbordet och få upp skrämarna till en mer ergonomisk höjd. Vi ville göra detta genom att sätta en hylla ca 20-40 cm över våran bänkskiva på två meter. På så sätt uppnår vi önskat läge. Jag som precis höll på att läsa NÖHRA och hade tankarna där kom på att jag skulle sätta upp problemet enligt modellen och se om det blev ett bra resultat. Och det blev riktigt lyckat! Kolla in här!
 
 
 

 
 
Nuläge
 
Precis som i boken börjar vi med -N. Snabbt definierat: Nuläget, för er som inte har läst inläggen innan. Jag har definierat nuläget i min anteckningsbok som följer: 
 
"Förvaringsbrist och platsbrist i kontor på skrivbord."
 
Och det var precis det de var. Massa saker så inget av det man ville ha där fick plats. Var ständigt tvungen att rensa bordet innan man satte sig vid datorn. Litet men irriterande problem. 
 
 
 

 
 
Önskat läge
 
Ganska självklart. Man vill lösa problemet. Men hur skulle det önskade läget se ut? Så här definierade jag det: 
 
"Förvaring för pärmar och dokument. Elevera skärmarna så att plats återfinns på skrivbordet."
 

Precis så förklarade jag det önskade läget. Kanske lite "oklart" men man förstår. Det ska skapas en plats för pärmar och dokument som nu var lite "out of place". Hyllan löste även problemet med att skärmarna var för långt ner. Perfekt. 
 
 

 
 
Hinder
 
Så det som fick oss att fastna. Våra hinder. För hade vi inte haft något som hindrade oss hade vi alldrig ens behövt göra en NÖHRA då hyllan redan hade varit uppe på vägen. Det är hindren som får oss att stanna upp. Det kanske inte handlar om ett läskigt hinder eller något som vi verkligen har ångest för utan det kan vara som i det här läget. Mest på grund av lathet och att vi inte ens definierat våra hinder innan dess. Jag skrev våra hinder så här: 
 
"Räcker mollyplugg? Vet inte var reglarna sitter. Har ingen hylla att sätta upp. Har inga konsoller.
Alltså: #1 Okunskap och #2 Materialbrist"
 

Jag visste helt enkelt inte hur jag skulle sätta upp den. Om jag behövde hitta reglarna i väggen hur gjorde jag det? Ingen aning. Jag vet att man kan med hjälp av att knacka på väggen lista ut var reglar sitter. Det testade jag men kunde inte med säkerhet urskilja de olika ljuden. Sen att vi inte ens hade en hylla vi kunde sätta upp var ett rätt stort hinder i sig. Men nu till nästa steg!
 
 

 
Resurser
 
Så vad "what did we have going"? Vad hade jag eller min flickvän redan som underlättade vårat lilla "projekt". Jo. Precis så här skrev jag i min notebook: 
 
"Jag har pengarna till materialet. Jag kan ta reda på vad jag behöver veta genom att fråga pappa alt. googla. Jag har tiden."
 

Så vi hade redan två extremt viktiga faktorer. Pengar och tid. Precis vad det här lilla projektet behövde. Sen att kunskapen kunde finnas hos min pappa eller på google det kunde väll vem som helst räkna ut. Det handlar inte direkt om "rocket science" här inte. Sätta upp en hylla på två meter med tre konsoller som håller uppe den. Så svårt var det. 
 
 

 
 
Agera
 
Nu kommer vi till delen som gör att nått händer. Agerandet. Vad jag nu gör med den här informationen som jag har tagit reda på. Jag vet var jag är. Jag vet var jag vill. Jag vet vad som hindrar mig. Jag vet vad jag redan har för att hjälpa mig klara av mina hinder. Nu är det bara att agera. Personligen älskar jag recept listor. Precis som det låter är det en "to-do" lista med en nästan löjlig detalj nivå. Tanken är att den är så specifik så att den kan efterliknas ett recept, därav namnet. Helt perfekt för mig som kan vara väldigt svårstartad ibland. Så här såg det ut:
 
 
Upphängning
  • Fråga pappa om råd
  • Söka upp på internet
  • Ta reda på djup, längd och vikt på hyllan
  • Bestämma antingen regel eller mollyplugg beroende av svar från pappa och google
Hyllan
  • Ta reda på djup, längd och vikt på hyllan
  • Hitta material eller en färdig hyllla
  • Ikea eller byggmax?
  • Inhandla material
 
Svårare än så där va det inte. Väldigt basic grejer men ändå så tydligt. En upprepning då det var relevant i både upphängning och hyllans process. 
 
 

 
 
Följa upp
 
Bästa sättet att få saker och ting gjort är att sätta deadlines då allt ska vara färdigt! Mitt svar på frågan; när ska det vara klart, var 1 vecka. Det skrev jag den 8 Augusti. Projektet var klart den 11 Augusti. Allt gjordes på en dag. Resultatet blev super bra. 
 
För mig var det viktigt att få reda på vad som hindrade mig att göra nått. Att definiera resurserna gjorde så att jag kunde direkt gå vidare med att fråga farsan. Allt blev så mycket mer koncentrerat och fokuserat. Inget kändes jobbigt. Allt bara flöt på. Nu säger jag självklart inte att allt går bra när man gör en NÖHRA. Men jag bjuder in dig som läsare att använda modellen i ett lite mer vardagligt läge. Jag visade här på att mindre projekt passar NÖHRA som handen i hansken. Tänk på vad du läst nästa gång du kommer i en situation där du sitter fast. Du behöver inte nödvändigtvis sitta med någon och diskutera utan kan som jag sitta själv och bara skriva upp faktan. Det hjälper jag lovar!
 
 
Och nu till dagens interaktion: Jag vill att ni alla lämnar en trevlig och snäll kommentar om NÖHRA inläggen. Ge gärna er egen Åsikt samtidigt så blir jag super duper glad! Som sagt. Jag drivs av feedback, bra som konstruktiv. ;)
 
OBS kommentarer har bytt namn till Åsikter! Tänk på det. Tryck på Åsikt/Åsikter här nedan för att kommentera. Om ni är inne på inlägget så är det bara att fylla i formuläret. Endast namn och själva texten behövs. Ingen email eller egen blogg är nödvändig. 
 
 
Tack för den här gången. <3
 
 
 
3 åsikter
Aoui

Fundering:
Men om vi säger att i agerandet stund, dyker det upp ett oförutsägbart hinder. Vad tycker du att man ska göra? Starta om NÖHRA, eftersom nuläget ändrats och nya hinder dykt upp?
Många gånger kan ju nya hinder göra oss handlingsförlamade och hela projektet dör.
Kan man förebygga? Lr ska man ta till NÖHRA mitt i stridens hetta för att projektet inte ska ligga i respirator i 3 veckor?

Annars väldigt bra skrivet!👍❤

Svar: Bra fråga! Jag skulle vilja säga att man i det läget tar en NÖHRA i stridens hetta. Reflektera runt hur läget ser ut, gå tillbaka, definiera ändringen i detalj och ta i tu med det hindret som dyker upp på samma sätt som de första hindren. Jag tror man inte kan förebygga hinder som kan dyka upp mer än att faktiskt vara positiv och försöka se nya problem med en bra attityd! Mycket sitter i huvudet. Tänk på det.
Bror Armand

FC

Bra skrivet, jag tänker som föregående talare på vad som är för- och nackdelar med NÖHRA, finns det andra metoder man kan använda med hänsyn till tycke och personlighet?

Svar: Det finns säkert flera för och nackdelar med NÖHRA. Jag har inte använt modellen tillräckligt för att se de förbättringsområden som säkert finns. Jag tror dock att många kan skapa sig hinder genom att ställa sig själv den frågan om liknande tänk. Personlig utveckling handlar för mig nästan bara om psyket. Om du kan tänka positivt och försöka reflektera över händelser så att man lär sig mer och mer om sig själv och i sin tur sin omgivning. Tycker det är super kul att du skriver och får mig att tänka efter lite. Jag tror att man också ska försöka tänka att funkar för mig så funkar det för dig. Sen kan det absolut vara så att vissa modeller tilltalar vissa personer mer än andra. Men jag tror det är viktigt att just det inte blir ett hinder i sig. NÖHRA är bara ett exempel på en modell och jag är övertygad att den fungerar för dem flesta.
Jag skulle gärna vilja utmana dig att använda den till något av dina förbättringsområden och se om det går bra. Följ gärna inläggen helt. För mig var det en hylla som skulle upp, för dig kanske det är en helt annan sak. Kanske något djupare eller inom karriären. Du väljer själv! :)

Det är det som är så härligt!
Bror Armand

Berta

Snyggt jobbat , Fabian! Nu känner jag att jag fick inspiration till att sätt igång med mitt Jordkällarprojekt. :-)

Svar: Tack och super kul att du blev inspirerad att komma igång med ditt projekt. Kör igång en NÖHRA och börja agera! :)
Bror Armand