NÖHRA - En modell för framgång

 
Hej alla sköna männsikor! Jag valde att skriva mitt inlägg idag istället då jag hade tidsbrist igår och är ledig idag! Makes sense. Idag tänkte jag skriva om och förklara Kjell Enhagers modell NÖHRA. Jag har börjat läsa hans bok som är titelerad just det; NÖHRA. Jag ska komma in på vad det betyder och förklara lite kort hur man kan jobba med det. 
 
 

 
 
 
- Introduktion -
 

Som jag förstår så finns det massor med sånna här bokstavskobinationer inom personlig och buisness utveckling. Nån heter SMART och en annan SWOT med flera. Men Kjell Enhager i hop med Magnus Kull har skrivit NÖHRA. En modell inom coachning och ledarskap. Det som är bra med modellen är att man kan använda den i en mängd olika situationer. Personliga och buisness relaterade. Boken plockade jag upp vid en föreläsning av Kjell ihop med en DVD film. Grymt bra innehåll. Jag har bara kommit 50 sidor in av 101 men jag tänkte beskriva några av bokstäverna i modellen här i inlägget. Jag tycker dock absolut ni ska köpa boken om ni har möjlighet. Är du nära vän till mig så fråga om den nästa gång vi ses så kan du säkert låna den när jag är klar med den! :)
 
Nu till NÖHRA modellen! NÖHRA betyder följande:
 
 
 
N - Nuläge
 
Ö - Önskat läge
 
H - Hinder
 
R - Resurser
 
A - Aktivitet
 
 
Jag tänkte beskriva de två första idag. Nästa inlägg handlar om Hinder och Resurser. Och det sista handlar om Aktivitet och min egen reflektion / recention av boken! Låter det bra? Super! Då kör vi igång!
 

 
 
 
- Nuläge -
 
Ett nuläge är precis som det låter, ditt nuläge. Ditt företags nuvarande situation. Din relations situation. Ja, precis som det låter är det en redogörelse av hur ditt liv, din buisness eller relation etc. ser ut idag! Detta steget är ett av det viktigaste i modellen. Många har ofta ångest över att se sanningen i vitögat och vrider sig för att kolla bankkontot innan de drar kortet. Detta kan vara precis det som man behöver för att checka av att man inte är nära en konkurs! Jag själv känner verkligen att min nuläges raport inte direkt kommer självmant utan är snarare framtvingad av nått typ av måste. Något jag måste göra för att veta att man ligger på banan. Men i och med att jag läser den här boken så förstår jag att man måste ha en bra nuläges raport för att ens kunna kolla på hur långt man har kommit när man är typ halvvägs. Super viktigt. Det ger ett otroligt starkt nu och då och kan i sin tur motivera en att gå vidare. 
 
I grund och botten handlar det om att skapa en sån tydlig bild som möjligt av din nuvarande situation. Vad du har idag? Vad är bra? Dåligt? Vad du har för probelm? Vilka möjligheter finns? Jag skulle nog säga att det är det enklaste steget i modellen. Många kan ha problem med att sätta sina långsiktiga mål. Jag inkluderad. Men alla kan oftast säga det negativa med sin situation. De som dem anser vara problem idag. Att definiera dessa problem hjälper till med att förbereda en bra mätning av hur stör förändringen är och om den sker i rätt riktning och på så sätt hjälpa till med att nå det önskade läget. 
 
 
 

 
 
 
- Önskat läge -
 
Den här delen av modellen är den jag tycker är helt klart viktigast. Vi börjar i sagornas värld.
 
_______________________________________
 
I Lewis Carroll's bok Alice i Underlandet kommer Alice till ett vägskäl. Mitt emellan sitter en Cheshirekatt. Hon frågar den om råd:
 
Alice: Kan du vara snäll och tala om för mig vilken väg jag ska gå härifrån?
Katten: Det beror en hel del på vart du vill komma.
Alice: Jag bryr mig inte särskilt mycket om vart jag kommer.
Katten: Då spelar det inte så stor roll vilken väg du tar.
 
________________________________
 
 
Det här "citatet" ur boken Alice i Underlandet är lite halv kännt för att användas i personlig utveckling och målsättnings coachning. Jag ryser nästan när jag läser det medans jag skriver. Det är ett så bra utdrag! Det är precis det här som den Önskade läget ska ta reda på. Vart vill du gå? För vet man inte var man ska, så är det väldigt svårt att veta vilken väg man ska ta, Eller hur? Att definiera ditt önskade läge är helt och hållet avgörande om du eller ni kommer att lyckas. Det önskade läget aggerar som en slags motivation där ju mer du lever dig in i den världen som du vill ha, tänker på den, visualiserar den etc. kommer du att komma närmare ditt mål. När alla dina tankar riktas och ställs in på ditt mål, kan inget stoppa dig. Din hjärna kommer automatiskt att solla bort allt som inte har med ditt mål att göra. Det är fantastiskt. 
 
Så för att igen samanfatta det Önskade läget säger jag så här; Det önskade läget är en slags riktining som ger dina aktiviteter mening. På så sätt blir dem mycket viktigare och lättare att ta tag i. För utan mening kan det vara väldigt svårt att göra något en längre period. Om man inte har ett långsiktigt mål att jobba emot så kan allt helt plötsligt kännas hopplöst och onödigt. Det är därför det Önskade läget är, enligt mig, det viktigaste i modellen NÖHRA.
 
 
 

 
 
- Slutklämmen -
 

Den här boken är väldigt lätt läst. Jag rekommenderar den till alla jag känner och vill väl. Det är så otroligt bra att ha en sån här modell i bakhuvudet. Man lär sig om sig själv och sina förbättringsområden (svagheter) och man kan lätt börja jobba med den på ett effektivt sätt. Det har tagit mig 2 timmar lite drygt att läsa halva boken. Och jag är en långsam läsare. 
 
Det här var alltså Del 1 i mitt mål att utbilda mina läsare i modellen NÖHRA. Titta gärna in annat som Kjell Enhager har gjort. Har ni möjlighet, GÅ PÅ HANS SEMINARIER! Ni kommer vara supernöjda!
 
 
 
Dagens fråga: Vad är ditt önskade läge? 
 
De två bokstäverna jag gått igenom idag är N och Ö. Nuläge och Önskat läge. Nuläget är lite mer personligt tycker jag så jag väljer nu att ställa dagens fråga om ditt Önskade läge. Skriv och berätta. Låt inte något hindra dig från att drömma loss! Var inte blyg! 
 
Vi ses nästa gång!
 
<3
 
Kommentera, gilla och dela inlägget om du tycker det var intressant!
0 åsikter