Att välja attityd

(under 1 minut)
 
Idag tänkte jag skriva om attityder och varför man bör tänka på dem. Har du kännt att du kanske gått in med fel känsla i ett problem? Istället för att tänka på hur de ska lösas så är man bara negativ? Det är vad jag skulle kalla en vald attityd. Frågeställningen inför det här blogginlägget lyder som följer:
 
 • Vad är en attityd?
 • Varför ska man välja en attityd?
 • Hur gör man?
 • Min reflektion
 
Nu är någon fråga rätt självklar men jag vill ändå skriva upp den. Det är bra att ibland ta ett vanligt uttryck som alla känner till betydelsen och bara ruska om det och se det från ett annat perspektiv. Definiera om det i vårat huvud och börja använda det på ett lite annorlunda sätt. I det här fallet vill jag att du ska tänka på attityder lite annorlunda och kanske aktivt väljer din attityd i nästa tillfälle som ges. Jag lovar att det kommer ge resultat!
Nu sätter vi igång!
 
 

 
Vad är en attityd?
(ca 1 minut 30 secunder) 
 
En attityd är för mig ett förhållningsätt. Alltså en inställning till något. Du kan välja vilken inställning du har till exempelvis ett problem eller en interaktion. Jag tror många människor inte inser att det är något man kan välja själv. Faktiskt är det till och med definierat så på Wikipedia: 
 
____________________________________
 
"Attityd avser inom psykologi en persons medvetna eller omedvetna, öppet visade eller dolda, kognitiva eller emotionella, inställning till något. Till skillnad från exempelvis personlighet antas attityder vanligen i mycket stor utsträckning vara produkter av inlärning eller bygga på tidigare erfarenheter vilket också gör dem mer öppna för förändring."
 
-wikipedia
____________________
 
Med andra ord något vi kan lära oss att kontrollera våran egen attityd. Så tolkar jag beskrivningen. Och det är essentiellt i vår resa till framgång! Att välja attityd är väldigt viktigt för att tycka något är roligt eller värt att göra. Tänk dig själv om du hade haft en negativ inställning och valt en trångsynt attityd, till exempel; "det här kommer inte fungera" / "ingen har lyckats med det här tidigare" när du ska göra nått som ingen annan har gjort förrut? Jag tror inte det är så grabbarna bakom Klarna tänkte. Dom hade odsen mot sig och slog tillbaka på grund av deras tro och attityd runt sin idé. Dom lyssnade inte på någon utom sig själva. Då har man valt attityd på riktigt!
 
 

 
 
Varför ska man välja en attityd?
(ca 1 minut 30 sekunder)
 
Ja varför ska man det egentligen? Ni har säkert redan listat ut varför. Juste. För att komma någon vart. Nej men de är väll inte så hårddraget. Men ändå inte helt orimligt. Jag skulle vilja säga att det är en extremt viktig byggsten i entreprenörskap och framgång. Vi behöver välja en ny fräsh attityd på många sätt. Många frågor idag har med gamla värderingar att göra. Speciellt de politiska där de gamla har svårt att släppa vad man visste på deras tid jämfört vad vi vet idag. Ta exempelvis rasism, jämställdhet, klimatfrågan etc. etc.. Alla dom frågorna beror att någon valt att tro att exempelvis koldioxid inte påverkar vårat klimat. Sen handlar det mycket om vem som tjänar pengar på vad etc. men ni förstår var jag vill komma. I grund och botten är det fördommar och inställningar man fått inprintat från sin förälder eller någon annan i från en äldre generationen. Precis som det står i citatet från Wikipedia. 
 
 
"...produkter av inlärning eller bygga på tidigare erfarenheter..."
 
-Wikipedia
 

Jag tolkar det som att man lär sig från någon som har eller tror sig ha erfarenhet av problemet. Och att just pågrund av att det är inlärt så kan vi lära oss något nytt istället! Vi behöver det! Det är essentiellt för vår överlevnad.
 
 
 

 
 
 
Hur gör man?
(ca 1 minut 30 sekunder)
 

Så hur gör man nu då? Jag vet jag vet, kanske lite för enkel frågeställning men det är så det är nu! Jag vill toucha på lite exempel på olika attityder till ditt liv som du kan inplementera direkt. Som du kan träna på. Inget super avancerat, jag är ingen psykolog eller liknande ännu. Men bara några exempel så att du kan starta din nya attityd lite enklare. Testa att nästa gång du känner dig arg så tänker du på din attityd.
 
 • Vad har jag för attityd? 
 • Kan den ändras?
 • Varför har jag den? (varför är en underbar fråga!)
 • Hur kan jag ändra den? 
Jag lovar att ni kommer fram till nått löjligt. Anledningen till att du blir arg är säkert helt otroligt löjlig och enkel att lösa. Det kanske handlar om hur du tänker. Alltså vilken attityd du valde på morgonen eller just i ögonblicket. Att du valde att bli irriterad av någon som tränger sig i kön, eller kör som en idiot etc. Tänk på det i alla samanhang. 
 
Exempel på attityder du kan implementera i ditt liv: 
 
 • Jag är framgångsrik
 • Jag är fantastisk
 • Jag är en inspiration för andra
 • Jag har makt och möjlighet att påverka mitt liv
 • Människor gör så gott de kan och fattar så fort de hinner
 • Respektera och var nyfiken på andra männiksors bild av världen
 • Det finns inga misslyckanden, bara erfarenheter
Hoppas ni kan tänka lite nytt nu när ni ser lite exempel. Jag själv har lättare att se exempel på något som beskriver ungefär hur det ska vara. Då kan jag enklare skapa mina egna exempel och komma framåt i inlärningen. Testa någon av dom ovanstående redan idag! 
 
 

 
Min reflektion
(ca 2 minuter)
 
Jag har verkligen börjat implementera mina egen valda attityder till problem och situationer som jag kommer i kontakt med på sista tiden. Mycket på grund av Balanseknomi utbildningen som fick mig att ens känna till begreppet på det här sättet. Mycket tacksam över detta och om någon av er läser det här så lägg gärna en kommentar om inlägget. Ni hjälpte mig mycket.
 
 
Jag väljer gärna attityder i konflikter numera. Tar mycket hellre 1-2 steg bakåt och tänker till. Jag tror det är extremt viktigt. Erkänna sina egna misstag och förstå sin motpart så bra som du bara kan. Jag och min flickvän är två helt olika personlighetstyper. Jag kommer toucha på det i ett senare inlägg men det är i det fallet väldigt viktigt att man kan ta ett par steg tillbaka och titta från ett tredje persons perspektiv och försöka förstå den andra. Man måste ta steget tillbaka och reflektera, välja attityd och ställa frågan varför tills man förstår vad som händer. Det kräver dock många gånger en väldigt tålmodig motpart, men har man det så är man oövervinnlig. För du lär dig nått nytt varje gång man hamnar i konflikt. 
 
________________________________________
 
Jag hoppas nu att ni väljer en attityd till livet och alla möjligheter som finns. Och som sagt. Skriv en kommentar, gilla inlägget och dela det gärna vidare till vänner och kollegor. Jag är inte världens bästa bloggare. Jag är i stadiet av upplärning. Så jag skulle behöva all feedback som går och jag hoppas ni kan lägga de 30 sekunderna som krävs för att gilla och kommentera. 
 
 
Tack på förhand.
 
 
 
 
Dagens frågor:
 1. Tycker ni att det ligger något i det jag skriver?
 2. Är attityd något du kan se dig själv behöva träna på?
 
 
 
Hoppas ni får en super trevlig tisdag! Vi ses på torsdag igen!
 
 
PS Ni kanske ser att jag implementerat en liten "timer" på hur lång tid det tar att läsa varje stycke? Är det något ni vill att jag fortsätter med så skriv gärna det i kommentarerna eller i ett mail till brorarmand@gmail.com. Tack! DS
1 åsikt
Berta

Jag som tycker det är lite besvärligt med långa inlägg på nätet tycker det är en bra ide att klocka avsnitten. Förr när nätet var trögare skrev man hur lång tid det skylla ta för t ex en bild att ladda upp.
Jag håller med dig i allt du skriver och det är härligt att läsa hur du förvaltar kunskaperna fr Balanskursen. :-)

Svar: Vad roligt att du tyckte det var en bra idé! Jag kan absolut börja implementera det i kommande inlägg. Jag tänkte att läsare inte behöver se en vägg text utan snarare se antal minuter dom kommer lägga på att läsa. Tack för den feedbacken Berit! Balansekonomi är med i ryggmärgen. ;)
Bror Armand